HyperEnergy

The energy is everywhere...

Dezvaluiri

Masonii in Biserica Ortodoxa Romana


Articol preluat

Pentru orice crestin pierderea Patriarhului Teoctist e o mare durere, o lipsa care nu poate fi asa usor inlocuita. Nici nu s-a "racit" insa Prea Fericitul ca lupta pentru putere a si inceput. De fapt incepuse din 1990, dar longevitatea intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane strica planurile oricui.

Unul dintre marii favoriti la jiltul patriarhal este Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitului Daniel Ciobotea. Om de mare anvergura intelectuala, insa prea putin legat de monahism, lucru care i se reproseaza cu varf si indesat. Profesor timp de peste opt ani de zile la Institutul Ecumenic de la Bossey din Elvetia, ba chiar director adjunct, Mitropolitul Daniel este suspectat de unii de o relatie nu tocmai ortodoxa cu organele Securitatii Statului. Este cel putin greu de crezut ca, in cariera sa universitara, Daniel Ciobotea nu s-a intalnit cu "baietii cu ochi albastri" din moment ce din 1976 venea in tara numai ca vizitator. Unii ar baga mana in foc ca oricum devenea episcop, din moment ce, in 1988, a fost chemat de urgenta in tara, tuns calugar si peste noapte hirotonit protosinghel. Anul Revolutiei, 1989, nu l-a prins chiar "neinitiat" de "ierarhia nevazuta" cum era numita Securitatea sau Directia de Informatii Externe, din moment ce proaspatul protosinghel era hai ca stiti deja) responsabil cu Sectorul Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Romane. Mitropolitului Daniel i se mai reproseaza apartenenta la Masonerie. Nu a negat niciodata aceasta apartenenta, relatiile sale cu masonii importanti fiind de notoritate, dar nici nu a confirmat apartnenta sa in aceasta organizatie discreta (nici nu avea cum (n.r.)).

Cazul nu ar fi insa singular, din ce in ce mai multi ierarhi catolici, protestanti sau ortodocsi fiind capacitati de "Marea Fratie". IPS Daniel a reusit sa-si asigure si sprijinul politic fiind prieten, ca orice roman cumsecade si echidistant, cu tot spectrul politic. L-a decorat pe Mugur Isarescu cu cea mai mare distinctie a Mitropoliei, "Crucea Moldova", dar si pe Octav Cozmanca. L-a ajutat pe Adrian Nastase (in stenogramele PSD, liderul Ion Solcanu spunea: "e omul nostru trebuie ajutat"), dar nu a pregetat sa "dea Cezarului ce e al Cezarului" si celorlalte partide ajunse conjuctural sau nu la putere.

Biserica si Francmasoneria, razboiul nevazut

Fiecare isi disputa caracterul universal si de aici conflictul. Biserica este "catolica", adica "universala". Masoneria depaseste granitele nationale si concureaza universalitatea Bisericii Romei. Masonii cred in marele Arhitect al Universului. Dar este Marele Arhitect si Dumnezeul crestinilor? Disputa dureaza de peste doua secole si nu se profileaza nici un armistitiu.

Condamnarile vaticanului

Inca de la inceput, Biserica Catolica, a vazut in Francmasonerie un pericol, considerind organizatia incompatibila cu doctrina crestina. Prima luare de pozitie a fost formulata de Papa Clement al XII-lea in constitutia "In Eminenti", publicata in 1738. Aceasta este confirmata si reinnoita de Papa Benedict al XIV-lea. Pius al VII-lea isi urmeaza predecesorii si publica constitutia Ecclesiam a Jesu Christo in1821, fiind urmat de Leon al XII-lea in 1825. Aceeasi pozitie o adopta si urmatorii Suverani Pontifi: Pius al VIII-lea si Grigore al XVI-lea. Dupa asasinarea primului-ministru italian Pellegrino Rossi, proclamarea si infringerea Republicii Romane si revenirea Papei la Roma (1850), Pius al IX-lea incepe asa-numita politica de intransigenta (Non possumus) fata de puterea seculara si ajunge sa fie considerat cel mai important adversar al Masoneriei. Papa Leon al XII-lea, in 1884, analizeaza amanuntit punctele de vedere ale Bisericii si ale Francmasoneriei. Papa arata ca naturalismul adoptat de francmasoni se bazeaza pe convingerea ca natura este desavirsita si suficienta siesi, ca si cum nu ar fi atinsa de pacat. Astfel, ar fi de ajuns sa urmarim natura, fara sa fie nevoie de lupta pentru a infringe pornirile pasionale sau violente. Episcopul Romei reproseaza Francmasoneriei ca doreste manipularea oamenilor prin subminarea familiei, educatiei tinerilor, orinduirii sociale existente, chiar a notiunii de autoritate, si de asemenea ca, promovind egalitarismul socialist si comunist, desconsidera deosebirile dintre oameni. In 1906, Pius al X-lea condamna Francmasoneria si avertizeaza asupra legaturii ei cu comunismul.

Opriti de la impartasanie

Din cauza unor formulari ambigue de dupa Conciliul Vatican II, unii au crezut ca Biserica Catolica si-a indulcit pozitia fata de francmasoni. Pentru a risipi nelamuririle, in 1983, Cardinalul Razinger a publicat o Declaratie despre Asociatiile Masonice, in care arata ca <sentinta negativa a Bisericii privitoare la asociatiile masonice ramine neschimbata de vreme ce principiile sale au fost mereu considerate ireconciliabile cu doctrina Bisericii, drept care ramine interzis a deveni membru in acestea. Credinciosii care adera la asociatiile masonice sint in pacat grav si nu pot primi Sfinta Impartasanie>. O mare parte dintre dispute s-a axat pe analizarea riturilor francmasonilor, pe secretismul organizatiei, pe influenta sa in politica, in presa. Si Biserica, si Francmasoneria s-au schimbat, insa trecerea timpului nu pare a fi modificat raporturile dintre ele. Chiar daca Francmasoneria nu practica rituri ofensatoare pentru crestini sau nu ascunde conspiratii mondiale, Biserica nu o accepta nici astazi deoarece crestinismul este esentialmente o religie revelata (Dumnezeu s-a aratat omului) si supranaturala. Dincolo de orice satisfactie sau implinire naturala, crestinul tinde la o vesnicie de unire cu Dumnezeu insusi, si dincolo de orice posibilitati naturale, aceasta unire e inceputa de pe acum in Sfintele Taine ale Bisericii.

In Prima Porunca e afirmata unicitatea lui Dumnezeu. El cere nu doar respect, ci chiar inchinare. Dumnezeu nu accepta sa isi imparta locul cu nimeni. Biserica respinge ideea ca Dumnezeu ar putea fi folosit de o organizatie sau privit ca un zeu printre altii, oarecum echivalent cu Budha ori Manitu, plasat cumva sub umbrela Marelui Arhitect.

Proiectul Francmasoneriei a esuat

Interviu cu Cornelius Moldovan, absolvent al Facultatii de filozofie al Universitatii Jean Moulain de la Lyon

Ce relatie are Francmasoneria cu adevarul?

Pentru francmasoni, totul inseamna stiinta, cunoastere. Ei considera ca au adevarul. Crestinul nu are adevarul, nu il poseda. Adevarul i s-a revelat de catre Dumnezeu.

Ce imi permite sa spun ca Dumnezeu este Adevarul?

Faptul ca o spune El. Ca nu o spun eu. Dumnezeu e un adevar care se sustine singur. Crestinii sint interesati de adevar, francmasonii de cunoastere. De ce nu se inteleg? Problema este ca nu totul este stiinta si ratiune. Daca pot cunoaste totul, daca Dumnezeu e o idee (cum spunea Descartes), atunci Dumnezeu e un fel de anexa a Francmasoneriei, importanta fiind cunoasterea. Daca eu pot sa cunosc tot si totul e ideea mea, Marele Arhitect nici nu exista, l-am inventat eu. Proiectul Francmasoneriei a esuat: oamenii se nasc si mor ca inainte, nimic nu ii scoate din conditia lor, nu ii face fericiti. Astfel ca Francmasoneria functioneaza ca o gnoza: nu accepta discutia, stie raspunsul dinainte. OK, proclamam progresul, emanciparea etc. Ei, si? Pentru ce?

Asadar, cunoasterea nu satisface aspiratiile omului?

Cunoasterea implineste, dar nu implineste totul in om. La Francmasonerie, cunoasterea e un absolut. Ea nu salveaza. Este o ideologie pentru ca explica totul pornind de la o singura parte. Am de-a face cu o ideologie care are un anumit tip de functionare. Pe linga preocuparea pentru cunoastere, francmasonii sint atasati si de simboluri, ritualuri. Ce valoare au acestea? Tot ce este ritual se leaga de corp. E ceva care nu are sens decit ca simbol, care te trimite dincolo de el, de stricta manifestare a sa. Pe crestin, semnul Crucii, icoanele, ingenuncherea il trimit dincolo. Pentru un francmason, ritul e propria lui manifestare pentru ca el crede in natura si astfel se opreste la gest. Acest rit este profan, si nu sacru. Este inventat de oameni, ca obiceiul de a bea cafeaua de dimineata. Crestinul e suflet si corp. Intr-un rit sacru, totul are semnificatie sacra, luata din Revelatie. Ritul profan e inventat. Cunoasterea nu e sacra, ci profana prin definitie.

Spre deosebire de Biserica Catolica, Biserica Ortodoxa nu a combatut atit de vehement Francmasoneria, desi a condamnat-o in termeni severi. Astfel, in 1937, Biserica Ortodoxa Romana a dat prima si singura hotarire de condamnare a Masoneriei. Referatul "Studiu asupra Francmasoneriei" a fost intocmit de Mitropolitul Nicolae al Ardealului, ca urmare a cererii facute de Sfintul Sinod inca din 1934. Sfintul Sinod, in sedinta din 11 martie 1937, si-a insusit concluziile din referat si a hotarit ca <Biserica osindeste Francmasoneria ca doctrina, ca organizatie si ca metoda de lucru oculta>.

Iata citeva fragmente din concluziile studiului Mitropolitului Nicolae al Ardealului, aflate si astazi in vigoare. Francmasoneria este o organizatie mondiala secreta, in care evreii au un insemnat rol, avind un rit cvasi-religios, luptind impotriva conceptiei religios-morale a crestinismului, impotriva principiului monarhic si national, pentru a realiza o republica internationala laica. Ea este un ferment de stricaciune morala, de dezordine sociala. Biserica osindeste Francmasoneria ca doctrina, ca organizatie si ca metoda de lucru oculta si in special pentru urmatoarele motive:

1. Francmasoneria invata pe adeptii ei sa renunte la orice credinta si adevar revelat de Dumnezeu, indemnindu-i sa admita numai ceea ce descopera ratiunea lor. Ea propaga astfel necredinta si lupta impotriva crestinismului ale carui invataturi sint revelate de Dumnezeu. (...)

2. Francmasoneria propaga o conceptie despre lume panteist-naturalista, reprobind ideea unui Dumnezeu personal, deosebit de lume, si ideea omului ca persoana deosebita, destinat nemuririi.

3. Din rationalismul si naturalismul sau, Francmasoneria deduce in mod consecvent o morala pur laica, un invatamint laic. (...)

4. In lojile Francmasoneriei se aduna la un loc evreii si crestinii, si Francmasoneria sustine ca numai cei ce se aduna in lojile ei cunosc adevarul si se inalta deasupra celorlalti oameni. (...)

5. Francmasoneria practica un cult asemanator celui al misterelor precrestine. (...) Prin acest cult, Francmasoneria vrea sa se substituie oricarei alte religii, deci si crestinismului.

6. Francmasoneria este un element de continua si subversiva subminare a ordinii sociale prin aceea ca isi face din functionarii Statului, din ofiteri, unelte subordonate altei autoritati pamintesti decit aceleia care reprezinta ordinea stabilita vizibil. (...) Impotriva juramintului crestinesc pe care acei functionari l-au prestat Statului, ei dau un juramint paginesc.

7. Francmasoneria lupta impotriva legii naturale, voite de Dumnezeu, conform careia omenirea e compusa din natiuni. Biserica Ortodoxa care a cultivat totdeauna specificul spiritual al natiunilor si le-a ajutat sa-si dobindeasca libertatea si sa-si mentina fiinta primejduita de asupritori nu admite aceasta lupta pentru exterminarea varietatii spirituale din sanul omenirii?

Despre ocultari oculte


La inmormantarea lui Adrian Pintea am aflat ca el a fost un mason de frunte si catolic in acelasi timp. Tot la inmormantare, la inmormantarea lui Florian Pittis aflam ca el a fost purtatorul de cuvant al masoneriei romane dar crestin-ortodox. Cu siguranta Pittis a fost mason, dar nu si crestin-ortodox. Ieri am aflat ca si Virgil Iantu pune mana la inima si ca e tot mason.

Va puteti intreba cum de a fost slujit la inmormantare un mason de catre preoti ortodocsi. Milostivirea noastra, trecerea noastra spre iconomii extreme este proverbiala, atata timp cat noi lasam in cimitirile noastre sa fie ingropati toti ereticii si paganii, impotriva prescriptiilor noastre culturale, si slujim si sinucigasilor cat si celor care ne dracuiau pana mai ieri, lasandu-i pe toti in mila lui Dumnezeu. Ce am putea face mai mult pentru astfel de oameni? Daca am fi duri, daca am fi potrivit acriviei canonice, daca am fi dupa invatatura noastra, adica cu rigoare, nu ar trebui sa lasam vreun eretic sau vreun apostat sa fie ingropat in cimitirele noastre, care sunt sfintite si sunt ale Bisericii lui Dumnezeu.

Asa cum evreii nu lasa pe cineva neevreu sa se ingroape in cimitirele lor si toti le respecta regula de viata, tot la fel, regula Bisericii Ortodoxe este aceea de a nu lasa pe un eretic sau pe un pagan sa fie ingropat langa ortodocsi. Insa noi ne milostivim de toti si stam langa toti, nu numai in timpul vietii ci si dupa moarte. Nu suntem, cu alte cuvinte, oculti, ascunsi, insa de noi se ascund multi.

Sorin Frunzaverde se declara mason dupa moartea PFP Teoctist dar este membru al Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane. Incepe sa ne apuce o teama inexprimabila. La cine mai trebuie sa ne asteptam ca este mason, satanist sau pagan sub vesminte clericale?

La moartea Preafericirii sale, ca la orice praznic de la Patriarhie, metodic, au urmat la stiri imbranceli, tipete, inadvertente... Nu a fost nici o inadvertenta mediatica la inmormantarile recente ale celor doi masoni amintiti. Nu a fost prezentat la TV nici un gest anapoda al participantilor la inmormantare, desi se putea gasi un actor scarmandu-se in nas sau vorbind la mobil si razand sau pe o batrana impiedicandu-se. Nimeni nu a gresit gradele pe care le aveau cei doi si cand a vorbit fratele Olimpian despre fratele Pitis nimeni nu a suras la auzul unor astfel de apelative de ev-mediu.

Astazi a aparut stirea ca sunt 6000 de masoni in Romania si ca ei ocupa roluri importante in societatea democrata. Ce rol tainic au? De ce nimeni nu ii interogheaza pe acesti domni si de ce nu traiesc intr-un mod impropriu relaxarii ideatice postmoderne? De ce sunt discreti? De ce nu punem semnul egal intre satanism si masonerie si nu observam ca ocultul nu este benefic pentru cei multi? De ce nu exista transparenta? Unde sunt carele de reportaj si reporterii intempestivi care sa ceara dezvrajirea templelor masonice si sa dea negura la o parte, ca sa vedem oamenii?

Am vrut sa vizitez intr-o dimineata un templu mozaic din Bucuresti, si portarul, ortodox [asa mi-a spus el], mi-a interzis sa intru in curtea templului, daca nu imi pun acoperamantul acela special pentru barbati pe cap. I-am spus ca eu, ca preot ortodox, nu cred in acest obicei mozaic si ca, daca mi l-as pune, nu ar simboliza nimic pentru mine. Si ortodoxul nostru nu m-a lasat sa intru. M-am uitat in ochii lui, pareau turbati, si am plecat cu o fata crispata. Cu siguranta, daca intra intr-o Biserica Ortodoxa, acest portar ortodox, nu era tras de nimeni de maneca.

La fel mi s-a intamplat intr-un cimitir evreiesc si apoi intr-un cimitir luteran: mi s-a spus ca nu pot sa intru. Scurt. Fara nici o explicatie. Esti chestionat imediat sau esti urmarit sistematic. De ce ocultam, de ce ne ocultam cultul sau miscarea religioasa, filozofica, daca nu e nimic necurat la mijloc?

Urmaresc, de acum fara stupoare, toate fentele mediatice, toate distorsionarile de imagine ale Bisericii Ortodoxe si am observat ca nu trece o saptamana fara sa vad pe sticla un preot care a mai facut ceva, fara un ierarh care face, fara un monah care are probleme cu cine stie ce lege. Insa noi nu stim mai nimic despre cine conduce televiziunile, despre cine lucreaza in ele, cum au ajuns acolo, cine sunt acesti oameni, ce credinta au, ce sanatate psihica au, ce antecedente au. Stam in fata televizorului si inghitim tot pestele ce sare din plasa. Insa eu am prostul obicei sa ma intreb: Si care e rostul stirii? Cat bine sau rau face aceasta stire? Pana unde, pe cine loveste stirea? Intrebarile mele sunt identice cu cele pe care le am in fata cutiei de peste sau a carnii de porc pe care vreau sa o cumpar din supermarket.

Putini stiau ca Pintea, Pitis, Frunzaverde sunt masoni. Si aflam deodata acest lucru, in momente cheie. Legitimarea de tip mason e ca legitimarea de tip decoratie: toti vor sa fie eroi. Eroii cui? Va veni cineva si imi va spune ca nu stiu eforturile pe care le fac masonii pentru prosperitatea... Da. Fiecare facem tot feluri de eforturi. Insa depinde pentru cine si in ce scop. Masoneria, avalansa neoprotestanta, etosul gay, satanist, relaxat... nu au, in mod evident, rolul de a consolida credinta ortodoxa in Romania si de a adanci pe romani in traditiile vietii lor de secole. Ei vin cu altceva, ocult adica primejdios, satanic adica impachetat frumos.

Moartea alba: e un nume poetic dat drogurilor. Metafora insa e dureroasa. Asistam la alteritati care ne displac si vizavi de care nu putem sa ne manifestam decat... amiabil. Moartea sufleteasca a romanilor, moartea prin negarea si relativizarea interioara a credintei ortodoxe, a credintei mantuirii, este o moarte alba. Cum sa ma manifest altcumva fata de aceasta moarte decat rugandu-ma si predicand impotriva ei. Insa, baietii acestia care se cred destepti, confunda bunatatea si smerenia noastra cu imbecilitatea si, pe cat noi suntem de primitori, pe atat si ei vor sa ne incalece. Nu voi fi nici acum melodramatic. Credinta ortodoxa crede in puterea lui Dumnezeu si in purtarea Sa de grija fata de noi, care e mai puternica decat toate cursele diavolilor.

Desi pare imposibil sa scapi, sa te mantui, intr-o asemenea lume corupta, curvara, totusi nu toti crestinii ortodocsi au ingenuncheat in fata lui Baal. Noi surprize? Probabil ca da. Insa vom avea si noi purtari de grija ale Stapanului nostru, care nu uita turma Sa cea mica.

Oculta care a subjugat Romania


Pizma, setea de razbunare, analfabetismul, prostia si lasitatea au devenit in comunism criteriile de selectie ale noii <elite> a tarii.

Indata dupa ce a preluat toata puterea in stat, Partidul Comunist a purces sistematic si cu brutalitate la aplicarea intregului plan de transformare a tarii dupa modelul inchipuit de geniul diabolic al lui Lenin; pe langa masurile radicale in domeniul politic si in economie, in special in industrie si agricultura, figura ca un adevarat prealabil exterminarea burgheziei sau barem aducerea unei parti a ei la totala supunere. Si, de fapt, nu a fost vorba numai de burghezia stricto-senso de "gulerele albe", ci de tot ce se ridica, si la oras si la sat, deasupra mediocritatii, de stare sau de intelect. Astfel au fost hartuiti, prigoniti, intemnitati si nu arareori ucisi in toata tara satenii cei mai instariti sau mai destoinici. Pizma, setea de razbunare, analfabetismul, prostia si lasitatea au devenit curind criteriile de selectie ale noii "elite" a tarii.

Productie culturala dupa reteta comunista

Fara indoiala, la inceput de tot, s-au gasit si politicieni onesti sau intelectuali de inalt nivel "ca de pilda, marele savant Constantin Parhon" care, avind demult optiuni de stinga, au putut crede ca pretinsul socialism importat din Uniunea Sovietica era benefic pentru a scutura putin inertia noastra seculara. Foarte curind insa, ar fi trebuit sa isi dea seama ca devenisera simple unelte pentru scopuri cu totul straine de interesul tarii. Din slabiciune insa, odata prinsi in plasa, putini au avut curajul sa rupa perfidul contract, cu riscul pierderii libertatii sau chiar a vietii. Cei mai multi au ramas inregimentati in ceata "tovarasilor" de drum ("fellow travellers") ai Partidului Comunist.

Fenomenul s-a extins indata pina la cele mai inalte sfere ale culturii. Intrucit, de cind e lumea, talentele nu sint intotdeauna nelipsit asociate cu caracterul, s-au folosit la noi destul de multi scriitori de mare talent (voi cita doar pe Sadoveanu si pe Calinescu) care s-au grabit sa-si vinda numele pentru o sinecura sau si-au plecat slugarnic capul in fata tiranilor analfabeti. Daca muzicienii, de pilda, sau artistii plastici ori istoricii antichitatii si ai Evului Mediu s-au putut sustrage pina la un punct "cazurilor" materialismului dialectic (o stiinta pe care multi intelectuali romani au asimilat-o cu o repeziciune uimitoare), intreaga productie culturala romaneasca, de la jurnalism pina la poezie, a fost pusa la pas de pe o zi pe alta. Creatorii autentici au inceput sa se ascunda sau sa taca sau sa scrie "pentru sertar".

Dar au intervenit masuri mai grave, ca suprimarea, in iunie 1948, a Academiei Regale Romane si inlocuirea ei cu Academia RPR. Hotarire insotita de masuri fizice: excluderea unei jumatati dintre membrii Academiei, multi dintre cei exclusi fiind chiar intemnitati in conditiile oribile ale momentului; opt dintre ei au murit la Sighet, alti citiva, prematur, de pe urma suferintelor indurate. Cei ramasi "in paine" au inceput, la ordin, sa coopteze membri fara valoare, unii chiar fara nici o opera, si sa participe in cor la osanalele regimului (vorba veche, "numai podeaua oprea temeneaua"). Daca membrii inaltei institutii, dupa momentul decembrie 1989, ar fi avut cinstea intelectuala si curajul moral de a face mea culpa, de a clama parerea de rau pentru slabiciunea de care au dat dovada (gest de inalta barbatie pe care l-a facut un mitropolit Corneanu (pacat ca aceasta barbatie si-a calcat-o mai tarziu, singur, in picioare) sau un Alexandru Paleologu), poate i-am fi iertat si poate am fi vazut cooptati in graba in Academie citiva din intelectualii de valoare" uitati" sau prigoniti in deceniile de apasare comunista. Cind colo, potentatii nobilei institutii au purces cu totul de-a-ndoaselea: nu numai ca n-au grait o vorba de pocainta, dar au luat in pripa o masura de-a drepul ticaloasa, decretind ca nu mai puteau fi alesi membri deplini ai Academiei personale peste 65 de ani. Dintr-un condei se excludeau toti cei" cu operele la sertar"! O infamie. Iar potentatii intelectuali din ajun, cei care profitasera singuri de toate privilegiile, un Eugen Simion, un Dan Berindei, au ramas pina azi sa tina, tot ei, in Institutie, "painea si cutitul". Rusinos!

Biserica, pusa in genunchi de liderii sai

Din pacate, trebuie sa constatam, indurerati, ca acelasi scandal improasca cu mizga indoielii si cea mai inalta institutie (pe care nici nu am avea voie sa o numit institutie, caci este deasupra infiintarilor omenesti), Biserica. Biserica rasariteana sufera, de un mileniu si jumatate, de o afectiune pe care unii au numit-o "cezaropapism": la Constantinopol, cind un diferend se isca intre patriarh si basileu, acesta, cezarul, avea ultimul cuvint. Precaderea puterii civile asupra autoritatii ecleziastice nu era de o gravitatea absoluta atita vreme cit si patriarhul, si cezarul erau crestini credinciosi (s-a putut chiar intimpla, in vremea unei crize mari, ca basileul sa fie mai aproape de gindirea ortodoxa decit prelatul. Dar cind am avut de-a face cu o putere civila, un executiv fatis ateu si adesea violent anticrestin si iconoclast, atunci supunerea capilor Bisericii fata de putere devenea un pacat, optiunea martiriului in loc de supunere, o datorie).

Aceasta vocatie a martiriului n-a aparut la noi decit la clerul de jos. Daca am avea azi ferocitatea de a publica intr-o culegere sirul lung si penibil de osanale pronuntate de patriarhul Teoctist in cinstea sinistrului si grotescului Ceausescu, ne-ar fi rusine sau, mai trist, ne-ar umfla risul. Patriarhul, indata dupa evenimentele din decembrie 89, a facut gestul firesc si minimal de a se retrage. A fost insa degraba rechemat. De cine? De credinciosi sau de soborul Bisericii? Ma tem ca mai curind de puterea oculta, de aripa Securitatii care "ajutase" sa izbucneasca Revolutia.

Tara (chiar integrata oficial in Uniunea Europeana) nu se va insanatosi cu adevarat decit atunci cind se va fi dezbarat de intreaga aceasta generatie patata de vechea faradelege. Societatea civila trebuie in fine sa se mobilizeze unanim si hotaritor in acest scop.

Telegrama care desparte Biserica Ortodoxa de Teoctist Arapasu

A colaborat Biserica Ortodoxa cu regimul comunist? Daca ne referim la BOR ca la o comunitate a credinciosilor ortodocsi, e cazul sa vorbim despre reprimarea ei. Ortodocsii erau discriminati, ori chiar pedepsiti cand isi manifestau deschis credinta. Multi preoti au sfarsit in inchisoare, manifestarile religioase erau strict limitate. Biserica, ca organizatie, isi pierduse autonomia. E adevarat ca BOR nu a fost interzisa, cum s-a intamplat cu alte culte, ortodocsii nu au fost reprimati cu vigoarea cu care s-a lovit in miscarile neo-protestante. Acest fapt nu dezminte realitatea persecutarii credinciosilor ortodocsi.

Altul este raspunsul la intrebarea: au colaborat cu regimul ierarhii BOR si unii preoti? Nu numai ca reprimarea BOR nu a exclus colaborarea ierarhiei acesteia, ci chiar a implicat-o. Pentru controlul vietii religioase, care-i obseda de comunisti, un rol principal l-a jucat asezarea in fruntea bisericilor a unor oameni ai regimului. Era un sistem general de stapanire a societatii: punerea unor fideli in varful fiecarui organism. Metoda se aplica, cu exceptii minime, in Romania ca si in celelalte tari ale sistemului comunist. In special in Europa de Est si URSS, ierarhii bisericilor aveau rolul de santinele aflate sub comanda Partidului. Doar un cinism inspaimantator sau totala neintelegere a perioadei ii poate face pe unii sa-i declare astazi pe Teoctist Arapasu si pe alti ierarhi martiri ai credintei, aparatori ai BOR, rezistenti ai politicii lui Ceausescu. Desigur, Patriarhul, mitropolitii si episcopii nu au fost doar roboti. Au avut si propriile lor tendinte, propriile lor cautari. Dar simpli roboti nu au fost nici Gheorghe Maurer, nici Ion Iliescu, nici Gheorghe Stoica, fara ca prin aceasta sa apartina mai putin armaturii regimului represiv.

Sofismele folosite de catre avocatii din oficiu ai ierarhilor BOR ating uneori culmi nebanuite. Este cazul incercarii recente de a reinterpreta sensul telegramei adresate de Patriarhul Teoctist lui Ceausescu la 17 decembrie 1989. Care, se explica cititorului astazi, ar fi fost o telegrama fara importanta, una de "rutina", expediata dupa tinerea Adunarii Nationale Bisericesti. Fara referire la evenimentele de la Timisoara. Oare sa fie atat de greu sa intelegi ca trimiterea de felicitari lui Ceausescu, in acele zile, semnala sustinerea dictatorului care daduse ordinul sa se traga in multime? Ce era mai jalnic, atunci, cand revoltatii Timisoarei infruntau moartea (despre asta aflase toata Romania prin Europa Libera), decat sa-ti exprimi fidelitatea fata de niste conducatori patati de sange?

Cum se comportau altii? Comisia Helsinki a Congresului american condamna "atacul sangeros impotriva unor demonstranti neinarmati". Luis Schwitzer, secretarul general al Federatiei protestante din Franta, trimitea presedintelui roman o scrisoare ce exprima "via emotie privind represiunea impotriva populatiei Timisoarei". Amnesty International lua act "cu neliniste" de evenimentele care s-au produs pe 17 decembrie. Comitetul francez, membru al Federatiei Internationale Helsinki, se adresa presedintelui Frantei pentru a mobiliza comunitatea internationala in fata <turnurii dramatice si terifiante a represiunii din Romania>. Iata un mic inventar care arata cat de respingator era sa feliciti dictatorul in timpul acelor evenimente care indignasera lumea. Aceasta a facut Patriarhul Teoctist in numele Adunarii Nationale Bisericesti.

Cumpana Patriarhului

Cel mai secret si mai intunecat episod din viata Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Teoctist (perioada cat a parasit Scaunul Patriarhal in decembrie 1989, in plina revolutie) este scos la lumina de marturisirea zguduitoare a unui monah de la Manastirea Regala "Sfanta Treime" din Sinaia. Acesta dezvaluie ca Patriarhul Teoctist a batut la usa chiliei sale aproape de miezul noptii de 22 spre 23 decembrie 1989, la 12 ore de la fuga sotilor Ceausescu. Vreme de doua saptamani, nici staretia manastirii nu a stiut de prezenta inaltului ierarh ortodox. Doar patru persoane din Romania erau informate despre ascunzisul de la Sinaia, "recomandat Patriarhului de catre Gelu Voican Voiculescu. "De altfel, acesta a fost singurul oficial al statului care l-a si vizitat de cateva ori. Nici o fata bisericeasca nu a trecut pragul chiliei din Sinaia, ceea ce l-a facut pe ierarh sa creada ca a fost parasit de Dumnezeu.

La 18 decembrie 1989, Sfantul Sinod s-a reunit in sedinta, o sesiune extrem de tensionata din cauza evenimentelor de la Timisoara. "Patriarhul Teoctist a anuntat atunci ca este de acord cu decizia politica de reprimare a miscarii din orasul de pe Bega", pe care o percepea ca <provocata de agenturi straine> si in care vedea pericolul destramarii statului, cu reflexie imediata in destramarea Bisericii. Nici unul dintre membrii Sinodului nu l-a contrazis. Nici pe fata, nici pe la colturi. Nimeni nu va sti vreodata ce a fost in sufletul Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane cinci zile mai tarziu, cand fuga Ceausestilor a scos in strada sute de mii de romani.

Potrivit monahului care avea sa-l gazduiasca pe Teoctist in urmatoarele 112 zile, intr-o umila chilie, decizia de a parasi in cel mai mare secret Palatul Patriarhal si de a se ascunde la Manastirea Regala "Sfanta Treime" din Sinaia (considerata si astazi vila patriarhala) i-a fost sugerata de Gelu Voican Voiculescu, ale carui rang si rol in Revolutie nu au fost niciodata complet elucidate. Cert este ca Voiculescu, cel care avea sa devina dupa executia Ceausestilor prim-viceprim-ministru al Romaniei, i-a indicat locatia. Probabil si numele monahului cu care urma sa imparta chilia.

Teoctist a plecat spre Sinaia pe seara, cu masina Patriarhiei, condusa de soferul sau personal. Monahul care l-a gazduit sustine ca doar Gelu Voican Voiculescu, scriitorul Artur Silvestri, poate cel mai bun prieten al PreaFericitului, si soferul au stiut de acest ascunzis.

Cu o ora inainte de miezul noptii de 22 spre 23 decembrie, Patriarhul a batut umil la usa unei chilii a manastirii mici, vechi, construita de Spatarul Mihail Cantacuzino. L-a primit acelasi monah care a consimtit astazi sa se destainuie Romaniei libere. "A aparut seara, nu a mancat nimic, nu a participat la liturghie, a stat inchis in chilie, ca un prizonier. I-am adus a doua zi mancare de la trapeza "(cantina calugarilor)". "Abia dupa cateva zile am inceput sa fiu banuit de obste ca ceva se intampla, ca duc cuiva mancare pe ascuns", isi aminteste monahul. Cam in a treia zi, i-a dus un blid cu linte si atunci Patriarhul s-a deschis spre confesiune si i-a spus: "Oare ma vei vinde, preacuvioase, pentru un blid de linte, cum l-a vandut Esav pe fratele sau, Iacov? Sigur, nu". Dupa care a povestit monahului cum tot un blid de linte mancase la 14 ani, acasa, in comuna natala, cand a plecat cu oile la pascut si nu s-a mai intors, luand drumul manastirii. Tatal sau ii strigase cu cateva zile inainte: "Doar nu te-oi face popa, sa te dau la scoala!".

"Ii placea foarte mult crapul cu mamaliga si mujdei, asa ca am rugat un prieten al obstii noastre sa aduca tot a doua, a treia zi cate un crap de la pescaria Pestera Ialomicioarei, de peste munte", isi aminteste gazda. Painea era din cea cu cartofi si era adusa special de la Brasov, de la un brutar ce deservea manastirea. Dimineata, Teoctist manca paine cu cartofi, insotita totdeauna de ceaiul de rodhodendron. Planta era culeasa de gazda in aceeasi luna a fiecarui an de la Cota 1400.

Tot monahul ii prepara siropul de con de brad cu care indulcea cate un pahar de ""Busuioaca de Bohotin". Patriarhului ii placeau doar vinurile dulci si foarte dulci. "Prea Fericirea Sa imi spunea dupa cateva pahare de vin: <Bohotina, Bohotina, cu aroma ta divina!>. Se dadea in vant dupa afinata amestecata cu tuica ardeleana, careia ii spunea <puterea ursului>, se imbujora si ii placea sa asculte romanta <Asa bea mitropolitul>, fredonata de mine", rememoreaza monahul.

Vreme de doua saptamani, restul obstii monahale n-a stiut ce oaspete important adaposteste. Cand au aflat calugarii, si-au vazut de ale lor, fara sa incerce sa inteleaga un posibil substrat. In tot acest rastimp, a venit de cateva ori in vizita Gelu Voican Voiculescu. "Vreau sa vad ce face ilustrul dumneavoastra oaspete, Intai Statatorul", spunea Voican, ceea ce l-a facut pe monah sa intrevada unele comenzi politice de care era dependent. Prea Fericirea Sa: "Parca avea o lesa foarte lunga, al carei capat nu il vedeam".

Seara, stateau mai mult timp "la povesti", intre 9 si 12 noaptea, pana la slujba miazanoptica: :"Ce sa fac, preacuvioase? Asa merg lucrurile. Sigur, preacuvioase, a trebuit sa fac influenta, ce mai, frate cu dracul pana treceam puntea. Inca nu stiu daca am trecut-o". Teoctist a pomenit cum, pe cand a fost episcop la Oradea, "a fost contactat de mai multi ofiteri de Securitate", isi aminteste calugarul. Astfel se explica, poate, de ce dupa 1990 rectorul Universitatii Oradea, controversatul Teodor Maghiar, i-a acordat Patriarhului titlul de Doctor Honoris Causa al universitatii bihorene.

La 18 ianuarie 1990, Patriarhia Romana anunta printr-un comunicat de presa faptul ca Patriarhul Teoctist s-a retras din Scaunul Patriarhal, fara a spune si din ce cauze.

Ulterior, intr-un alt comunicat se invocau ""motive de sanatate". Pe Patriarh nu l-a intrebat nimeni, nu l-au anuntat, si asta l-a marcat foarte mult. Pana atunci se linistise cat de cat, iar anuntul Patriarhiei l-a luat prin surprindere. "Vezi ca, la un moment dat, ramai fara prieteni", i-a spus atunci, trist, PreaFericitul gazdei sale.

Doua-trei zile a umblat ca nauc, spunand ca e "parasit de Dumnezeu". "Incet, l-am ajutat cu totii sa uite. Ii placea sa primeasca daruri si se bucura de ele. Staretul nostru, Clement, si cel ce avea sa-i urmeze, Macarie, ii faceau cadouri", mai spune monahul.

Ii placea sa se plimbe descult, dimineata, prin iarba cu roua, obicei deprins in tinerete, la Cernica. Privea ades la picturile lui Parvu Mutu Zugravu, cele cinci de la Manastirea Sinaia. Sau la desenele facute in carbune de Regina Elisabeta pe peretii interiori ai muzeului manastirii. Dar n-a intrat niciodata in cavoul lui Take Ionescu, liderul taranist inmormantat in paraclisul manastirii.

Gazda a avut privilegiul sa-i vada trupul lui Teoctist cand, in primavara extrem de timpurie a lui 90, "prizonierul" i-a cerut un tratament cu urzici. Monahul a cules primele urzici verzi aparute pe coastele Pelesului si, in chilie, i le punea pe corp de la brau in sus si cu cele mai lungi il batea usor. "Patriarhul zicea: <Ma simt mai ager, ma simt mai ager!>. Procedeul parea a aduce si a penitenta, si dura pana la o jumatate de ora. Avea mare grija de corpul sau. Se dadea dimineata de dupa tratamentul cu urzici cu esenta de nard, un cumul de parfumuri orientale pe care il folosea din abundenta", spune monahul. "Putini muritori au avut sansa sa vada trupul Patriarhului, dar eu ma simteam cu totul natural in preajma lui. In fond, ingrijeam un om. Procedura devenise obicei", adauga el.

Intr-o seara, prin martie, gazda si-a iscodit inaltul oaspete. L-a intrebat, timid, cum vede lucrurile, cum de comunistii s-au pus pe daramat biserici?. "Mai bine sa cada cladiri decat sa piara vieti, "a spus Teoctist, dupa care a povestit despre vietile distruse de care avea cunostinta. "Biserica noastra a avut si o istorie paralela, care se impletea cu crima, "a spus Teoctist, dupa care a dat cateva exemple pe care monahul nu le-a uitat.

A povestit de mitropolitul Bucovinei, "Tit Simedrea", care a compus rugaciuni contra comunistilor. L-a pomenit pe episcopul "Visarion Puiu", condamnat ca si criminal de comunisti, dar care a reusit sa fuga in Apus. A mai povestit de episcopul "Emilian Antal, "nepotul Patriarhului Miron Cristea, care s-a opus vehement impuscarii sefului PNT din Bucovina. A relatat cum comunistii l-au pus pe calugarul care-l servea pe episcop la masa sa-l otraveasca, iar acesta a baut singur otrava, zicand "mai bine mor eu decat sa ucid un episcop!".

N-a uitat nici de "staretul manastirii Sfantul Ioan "(din zona Campulung, Moldova), aruncat de securisti sub rotile trenului. Tot de crima era vorba si in cazul mitropolitului "Sebastian Rusan", "sinucis" prin otravire dupa ce fusese declarat de autoritati "debil mintal".

"Cum sa nu te marcheze toate astea, si cate trebuie sa mai fi stiut Prea Fericirea Sa?", se intreaba astazi monahul.

"A recunoscut in fata umilei mele persoane, in nopti de discutii cutremuratoare, fragmente ascunse dintr-o istorie de care eu atunci nu stiam", spune monahul. Mi-a mai spus cum, intr-o zi, Postelnicu l-a instiintat ca la o sedinta Elena Ceausescu ar fi zis: "Dar mai terminati-l odata si pe asta"!. Patriarhul s-ar fi aratat mirat fiindca, in aparenta, "se intelegea bine cu sotia lui Ceausescu".

Obiceiul monahului de la Sinaia de a trimite rododendron Patriarhului a continuat ani de zile dupa 1990. Din pachetul lunar nu lipsea sticla de sirop de con de brad, cu care se indulcea Busuioaca de Bohotin. Patriarhul il chema, uneori, la Patriarhie, sa repete tratamentul de primavara cu urzicute. Dupa '94, gazda de la Sinaia ii trimitea "urzicutele timpurii pentru tratamentul aducerii aminte". Dupa 1996, intre cei doi a intervenit o schisma si nu s-au mai vazut.

Monahul are si azi iconita de aur in filigran daruita de Patriarh in zilele de restriste din 1990. Cand o priveste, are o anumita stralucire in ochi, precum oamenii care inteleg cum merg lucrurile.

Penitenta si cainta In ortodoxie

Penitenta (poenitentia, in latina; metanoia, in greaca) inseamna "venire in sine si cunostinta despre cele savarsite, o suferinta de bunavoie pentru pacatele savarsite si o hotarare de a nu mai pacatui in viitor si a se corecta in fapte bune. Penitenta e un fel de pedeapsa, fiindca se pedepseste pe sine omul, intristandu-se si suferind ca a facut rau pacatuind" (Pr. Constantin Erbiceanu, "Penitenta", 1923).

Pietatea si cainta nu sunt sinonime, cainta fiind "un regret profund al sufletului si o renuntare la pacatul prin care am dispretuit poruncile lui Dumnezeu".

Exemplu relevant: "Atunci vazand Iuda, cel ce l-a vandut pe El, ca s-a osandit la moarte, caindu-se, a intors cei 30 de arginti arhiereilor si batranilor zicand: "Gresitam ca am vandut sange nevinovat"" (Matei, 27.3.5).

Divulgarea planurilor masoneriei

Serviciile secrete l-au ascuns, mitropolitul Daniel l-a rechemat Puterea suprema din BOR a fost, oficial, in mainile unei locotenente in perioada 18 ianuarie - 4 aprilie 1990. Interimatul a fost asigurat de cinci episcopi.

Doua evenimente se desfasurau in paralel. Primul privea plecarea Patriarhului din Patriarhie in mod secret, in zilele revolutiei, plecare de care stiau foarte putini oameni. In volumul "Vremea Seniorilor" (Carpathia Press, 2005), Artur Silvestri nota in capitolul "O pagina inlacrimata de iarna": "Numai Prea Fericirea Sa Teoctist, straniul ezoterist Gelu Voican Voiculescu si eu insumi cred ca stim pe acest pamant ce s-a petrecut cu adevarat in acele zile in Biserica Ortodoxa Romana".

Pe de alta parte, parca sub aceeasi bagheta magica, tot la 18 ianuarie 1990 lua fiinta Grupul de reflectie si de innoire in Biserica Ortodoxa Romana, grupand personalitati precum "Bartolomeu Anania, parintele Galeriu, arhimandritul Ilie Cleopa, parintele Staniloaie "etc. In prima instanta, Grupul l-a dorit pe "arhimandritul Ilie Cleopa "drept Patriarh, iar statutul de organizare al BOR permitea aceasta optiune: "Clerul superior se alege dintre licentiati sau doctori in teologie,mitropoliti, episcopi, arhierei, monahi sau preoti din categoria a i-a vaduvi prin deces"

Art. 129). Un precedent exista: Patriarhul Iustin a fost propulsat de la catedra de profesor de teologie direct in Scaunul mitropolitan, pe acelasi temei.

Grupul a inceput o procedura de rupere de comunism in emulatia imediat postrevolutionara, iar "Bartolomeu Anania "scria in 4 februarie 1990 in ziarul Romania libera despre "pacatele comise si omisive de BOR in timpul comunismului". Eforturile grupului au fost modificate insa, iar sub presiunea externa episcopul vicar de Timisoara, Daniel Lugojanul ( Mitropolitul de azi al Moldovei) i-a facut rechemarea in functia de Patriarh.

Evenimentul a fost relatat, sumar, de insusi Patriarhul Teoctist in interviul acordat in aprilie 1990 ziaristului britanic Alec Russell de la The Daily Telegraph:

-In traditia regulamentului ortodox este posibil ca un Patriarh sa-si dea demisia?

-Conform canoanelor si legiuirilor noastre bisericesti ortodoxe, un Patriarh se poate retrage temporar numai din motive de sanatate. Acest lucru s-a intamplat si in cazul meu. "Nicidecum nu a fost vorba de o demisie", care ar fi fost anticanonica. De aceea, la chemarea Sfantului Sinod, dupa insanatosire, am revenit la slujirea de Intai Statator al BOR...

-Daca nu este posibil, cum va explicati retragerea din 18 ianuarie?

-Aveti raspunsul in cel pentru prima intrebare...

Secretul Patriarhului

PF Teoctist dorea sa confere Mitropolia Munteniei si Dobrogei preferatului sau, Teofan, pozitie care l-ar fi transformat pe actualul Mitropolit al Olteniei in favorit in fata lui IPS Daniel. Dintr-o noua precizare facuta de Costel Calapod, soferul si apropiatul Prea Fericitului Parinte Teoctist timp de 21 de ani, aflam despre Testamentul Patriarhului si despre favoritul sau pentru preluarea fraielor Bisericii Ortodoxe Romane. Un amanunt tulburator ne provine si de la alte surse, bisericesti, care afirma ca Patriarhul pregatea o schimbare spectaculoasa in organizarea Bisericii: impartirea atributiilor sale. Prea Fericitul dorea sa pastreze din toate prerogativele sale pe cele de Patriarh si Arhiepiscop al Bucurestilor si sa confere pozitia de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei preferatului sau, Teofan, in prezent Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Alegerea urma sa se faca in Sfantul Sinod, ca si numirea Vicarilor Patriarhali, evitandu-se astfel ingerinta Adunarii Nationale Bisericesti, plina de mireni apropiati unor structuri oculte, cum ar fi Masoneria. Numirea lui Teofan la Bucuresti drept Mitropolit al Munteniei si Dobrogei l-ar fi transformat pe acesta in prim favorit pentru preluarea pozitiei de Patriarh al Romaniei si l-ar fi dat la o parte pe Daniel, Mitropolit al Moldovei. Ulterior, dupa cum ne confirma mai multe surse, inclusiv Costel Calapod, Patriarhul era pregatit si de o eventuala retragere la Manastirea Cernica nu inainte de a-l vedea Patriarh pe Teofan. N-a fost sa fie asa. Alegerile de peste 40 de zile ne vor arata daca vointa Patriarhului va invinge peste timp.

-"Va rog sa ne spuneti ce stiti despre Testamentul Patriarhului?"

-"Stiu ca si raposatul Patriarh Iustin, cand a raposat, s-a gasit testamentul sau, pe care" "Prea Fericitul Parinte Teoctist l-a respectat intocmai. Eu cred ca si Prea Fericitul" "Parinte Patriarh a lasat un Testament, intrucat la Revolutie, in 1989-1990 se stia ca" "are Testament."

-"Deci dansul a lasat inca de la Revolutie, din 1989, un Testament?"

-"Da. Si de multe ori spunea ca va lasa, ca toti Patriarhii care au fost au lasat" "Testament."

-"Dar v-a spus vreodata explicit ca lucreaza la un Testament sau ca doreste sa se" "retraga si ar putea sa lase un Testament?"

-"Imi spunea ca daca cumva batranetea isi va spune cuvantul asupra sa, sa fie bolnav" "sau, eu stiu, sa nu mai aiba capacitatea sa-si faca datoria, preconiza sa se retraga in" "viitorii ani la Manastirea Cernica, unde isi pregatea o casa langa Sfantul Calinic,acolo. Pentru a se retrage, dar nu acum."

-"Si pe cine si-ar fi dorit sa lase in locul dansului?"

-"Asta nu pot sa stiu. Insa de multe ori in discutii batea apropouri ca Mitropolitul" "Olteniei semana foarte mult la chip cu raposatul Iustinian Marina."

-"Da?"

-"Da, da."

-"Aha, deci i-ar fi placut oarecum sa-i succeada?"

-"Da, da. Mai ales ca el l-a format ca secretar, episcop, mitropolit."

-"Da, si mai este o asemanare: amandoi - si Teoctist si Teofan - provin dintr-o familie cu 11 copii."

-"Da, dintr-o familie necajita."

-"Dar credeti ca acest Testament - al Patriarhului - ar putea sa fie in seiful dansului?"

In momentul cand se vor desigila camerele, cand va intra Comisia, e imposibil sa nu gaseasca, sa nu fi lasat un Testament.

Moartea sub ancheta


Dupa interviul pe care profesorul Nicolae Ursea, medicul personal al Patriarhului, l-a acordat Ziarului ZIUA in legatura cu moartea acestuia, autoritatile statului au decis sa declanseze mai multe anchete. Ieri, agentiile de presa, posturile de radio si de televiziune au preluat dezvaluirile facute de medicul Ursea in ziarul nostru. Parchetul inca nu s-a autosesizat, dar ar putea primi o solicitare de ancheta penala din partea Colegiului Medicilor

Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) s-a autosesizat in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist, de catre doctorul Ioan Sinescu. La randul sau, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a dispus o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Patriarhul Teoctist a murit cu zile, sustine medicul personal al acestuia, cel care l-a ingrijit 21 de ani. Profesorul Nicolae Ursea, medic primar medicina interna si medic primar nefrologie, a afirmat intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziarului ZIUA ca a fost mintit de dr. Ionel Sinescu cu privire la starea de sanatate a Patriarhului, intr-un moment in care aceasta depasise stadiul de critica. Ursea afirma ca, personal, nu ar fi recomandat interventia chirurgicala, in conditiile in care Patriarhul suferea de o infectie urinara, tratabila mai degraba cu antibiotice decat cu bisturiul. Medicul personal al Patriarhului a mai spus ca a vorbit la telefon cu doctorul Sinescu care l-a asigurat ca Patriarhul se simte bine si nu a fost operat chiar in momentul in care acesta era resuscitat dupa interventia chirurgicala. Ieri, medicul Ionel Sinescu a spus, intr-un interviu acordat BBC, ca nu a stiut ca doctorul Ursea era medicul personal al Patriarhului si ca nu mai stie exact ce a vorbit cu el la telefon. El recunoste ca nu a discutat nici cu reprezentantii Patriarhiei despre faptul ca Prea Fericitul Teoctist va fi supus unei operatii. In aceste conditii Patriarhia Romana a salutat, ieri, decizia CMMB de a se autosesiza in cazul interventiei la care a fost supus Patriarhul Teoctist, apreciind ca numai asa va fi stabilit adevarul legat de operatia acestuia. Chiar daca pana la aceasta ora procurorii nu s-au autosesizat in cazul decesului Patriarhului, Ziarul Ziua solicita Parchetului General sa demareze ancheta in acest caz.

Acuzatiile profesorului Ursea


"Din punct de vedere medical, erau doua lucruri: unu, sa nu se atinga de el fara" "medicul personal. Deci trebuiau sa ma cheme, sa ma aduca din groapa, sa ma aduca " "langa dumnealui... Era prima chestiune... A doua chestiune: nu era oricine, trebuia" "organizat un consult medical de specialisti. Eu eram impotriva". Culmea este urmatoarea: "i-am dat telefon lui Sinescu si l-am intrebat, luni: Mi-a raspuns, la elefon: Si el era operat si era si mort", a mai precizat medicul personal al Patriarhului.

"Avea toate investigatiile facute in urma cu trei saptamani inainte, la mine, la spital," "la Carol Davila. I le facusem pe toate. Acum trei saptamani avea un puseu infectios." "L-am tratat, s-a rezolvat treaba asta si era totul bine. A reaparut infectia. Reaparand" "infectia, trebuia un tratament antiinfectios si dupa aceea discutata problema" "interventiei chirurgicale", a declarat "profesorul Nicolae Ursea."

Imediat dupa inmormantarea de ieri, un reprezentant al familiei Patriarhului, Gheorghe Arapasu, fiul fratelui Prea Fericitului Parinte, a incredintat un avocat sa obtina Foaia de Observatie a internarii de la Fundeni. Avocatul s-a deplasat la Fundeni unde a solicitat documentul directorului spitalului, dr Constantin Popa. Directorul a refuzat sa ofere actul familiei, motivand ca este obligat sa pastreze confidentialitate pacientului. Pacientului mort. Avocatul a declarat ca exista numeroase precedente, inclusiv in cazul Tanacu, unde familia a primit imediat Foaia de Observatie. Singurul act care ar fi putut fi oferit familiei, a afirmat dr. Popa, este Biletul de iesire din spital, care contine un rezumat al Foii de Observatie. Dar acesta nu poate fi dat decat de catre medicul care l-a intocmit, in acest caz, dr Ionel Sinescu, executorul operatiei.

Acesta insa nu era ieri de gasit in spital. Familia, revoltata, a anuntat ca va obtine Foaia de Observatie prin Justitie si oricum va inainta o plangere penala pentru a se declansa o ancheta oficiala in cazul mortii Patriarhului. (V.R.)

Masonii din Adunarea Nationala Bisericeasca; Uneltirile lui Frunzaverde si Talpes; Chirovici, somat sa intervina


Liderul PIN Cozmin Gusa a dezvaluit, ieri, pentru ZIUA, lista masonilor din Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB), sustinand ca unii dintre acestia, sub coordonarea democratului Sorin Frunzaverde, incearca influentarea votului pentru alegerea noului Patriarh. Gusa l-a acuzat pe Frunzaverde ca face lobby pentru selectarea unui candidat la scaunul patriarhal "mai apropiat de valorile masonice". Potrivit presedintelui PIN, fostul sef al SIE, Ioan Talpes, ar avea si el o influenta considerabila asupra unora dintre membrii ANB. PIN i-a cerut sefului Masoneriei Romane, Eugen Ovidiu Chirovici, sa se delimiteze de aceste actiuni de influentare a votului pentru alegerea noului Patriarh.

PIN a precizat, ieri, ca unii masoni (membri ai comisiilor din ANB, precum si din Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestiului) au desfasurat in ultimele zile un lobby printre persoanele care au drept de vot pentru alegerea noului Patriarh pentru a incuraja alegerea unui candidat care "ar fi mai apropiat de valorile masonice decat alti candidati". "Cea mai flagranta apare atitudinea domnului Sorin Frunzaverde care in numele organizatiei masonice din care face parte si beneficiind de influenta conferita si de pozitiile politice sau administrative pe care le-a detinut, coordoneaza in mod direct cea mai mare parte din actiunile mentionate mai sus", se arata intr-un comunicat de presa. Partidul lui Cozmin Gusa considera ca situatia este cu atat mai grava cu cat, in cazul lui Frunzaverde, este vorba de o recidiva, fiind de notorietate faptul ca acesta si-a folosit influenta masonica, politica si administrativa si la momentul alegerii Mitropolitului Ardealului, I.P.S. Laurentiu Streza.

Gusa ne-a declarat ca, pe langa masonii aflati sub coordonarea lui Frunzaverde, "mai sunt cativa, influentati de o persoana oculta care nu este membru in ANB, dar care face in aceasta perioada jocuri de influenta la nivelul masoneriei si al SIE in favoarea lui Traian Basescu: Ioan Talpes". De aceea, PIN ii solicita Marelui Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Eugen Chirovici, o delimitare de aceste actiuni, considerand ca in nici un caz votul in favoarea noului Patriarh nu trebuie tarat in alta parte decat in interiorul Colegiului Electoral Bisericesc si pe baza valorilor cutumelor si regulamentelor care guverneaza activitatea Bisericii Ortodoxe Romane. Potrivit informatiilor ZIUA, actiunile de lobby au fost in favoarea Mitropolitului Moldovei, IPS Daniel. Va prezentam in continuare lista membrilor ANB care, potrivit lui Gusa, au legaturi cu masoneria:

Comisia organizatoare:

Viorel Roman - Arhiepiscopia Iasilor, membru

Av. Ioan Rus - Arhiepiscopia Alba Iulia, membru

Prof. Ing. Dr. Constantin Nicolescu - Episcopia Argesului si Muscelului, membru

Ing. Dr. Sorin Frunzaverde - Episcopia Caransebesului, membru

Lucian Iliescu - Episcopia Giurgiului, membru

Comisia Bisericeasca:

Acad. Constantin Balaceanu Stolnici - Arhiepiscopia Bucurestilor, membru

Ing. Ioan Mocioalca - Episcopia Caransebesului, membru

Prof. univ. Dr. Aurel Ciumberica - Episcopia Giurgiului, membru

Comisia Culturala:

Constantin Asavoaie - Arhiepiscopia Clujului- membru

Comisia Economico-Financiara:

Ing. Trifon Belacurencu - Episcopia Tulcea, membru

Gheorghe Martin - Arhiepiscopia Tomisului, membru

Comisia Bugetara:

Dorel Onaca- Arhiepiscopia Tomisului, membru

Prof. Cornel Popa- Episcopia Oradei, Bihorului si Salajului, membru

Ministerul Sanatatii a descins la Fundeni)


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus ieri o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. >Am stabilit ca din echipa de control sa faca parte sase persoane, cate doua de la directia de audit a Ministerului Sanatatii Publice, a corpului de control a MSP si a Inspectiei Sanitare de Stat. Este vorba despre modul in care au fost respectate anumite reglementari ale Contractului cadru privind acordarea asistentei medicale. Controlul a inceput chiar in aceasta zi.

Institutul Clinic Fundeni este unitate medicala de elita subordonata direct Ministrului Sanatatii>, a spus Nicolaescu, citat de Mediafax. In plus, dupa semnalele aparute in presa, ministrul Sanatatii a cerut lui Ervin Szekely, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul sa sesizeze in scris Colegiul Medicilor din Romania despre acest caz.

Potrivit unor surse oficiale din Ministerul Public, procurorii nu s-au autosesizat in cazul decesului Teoctistului, doar Colegiul Medicilor putand remite o sesizare in legatura cu acest fapt. (D.E.I.)

Colegiul Medicilor investigheaza procedura de internare; Patriarhia saluta sesizarea Colegiului

Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist de catre doctorul Ioan Sinescu."In acest sens, in conformitate cu reglementarile legale, Comisia va face demersurile oficiale necesare obtinerii documentelor medicale aflate in evidentele Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Fundeni, care vor fi analizate de catre expertii Comisiei", precizeaza Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, citata de Mediafax. Se mai arata ca evaluarea documentelor medicale si analiza efectuata de catre experti vor fi incluse in ordinea de zi a primei sedinte de lucru a Comisiei de Disciplina. (D.E.I.)

Patriarhia Romana saluta decizia CMMB de a se autosesiza in cazul interventiei la care a fost supus Patriarhul Teoctist, apreciind ca numai asa va fi stabilit adevarul legat de operatia acestuia, a declarat Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, citat de Mediafax. "Este un act responsabil al Colegiului Medicilor Bucuresti, singurul for abilitat sa stabilesca adevarul in legatura cu operatia Preafericitului Teoctist. Patriarhia saluta decizia CMB, intrucat numai prin actiunea medicilor vom afla adevarul", a mai spus Stoica. (D.E.I.)

Patriarhul Teoctist, "terminat" de un mason?

Musamalizarea anchetei mortii Patriarhului si semnalele aparute in ultima vreme in presa centrala ridica noi semne de intrebare asupra lui "Sinescu".

-Autoritatile, la aproape o luna de la sesizarea dubioaselor circumstante ale decesului Patriarhului Teoctist, nu au miscat un deget;

-"Spalarea" sa, organizata de trusturi de presa ce apartin unor oligarhi: Voiculescu, Vantu, Adrian Sarbu, Patriciu - puternic legati de serviciile secrete si de Masonerie, adanceste misterul din jurul acestui controversat personaj

-"Sinescu "provine din mediul militar si inainte de 1989 efectua deplasari de serviciu, ca medic civil, in tari occidentale tinta ale DSS

-Biografia sa oficiala, comunicata de Trustul lui Vantu, omite partea militara a trecutului lui "Sinescu"

-Conexiunile sale cu confreria masoneriei, din care fac parte importante personaje politice precum si cadre militare de varf, poate fi o explicatie a"scutului" din jurul sau;

-De abia acum se ridica adevaratele intrebari cu privire la disparitia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane

Ziarul "Curentul" a fost prima publicatie care a ridicat semne de intrebare privind moartea suspecta a Patriarhului Romaniei, in urma unei controversate operatii executate de catre un si mai controversat medic de la Fundeni, "dr. Ionel Sinescu".

Presa centrala, cu cateva exceptii notabile, a scris pe aceasta tema. Ziarele cu departamente puternice de investigatii au dezvaluit amanunte socante despre"operatia" lui Sinescu, despre profilul acestui medic implicat (si) in combinatii dubioase sustinut insa cu strasnicie de o baterie de publicatii si de televiziuni apartinand unor moguli: Adrian Sarbu, Sorin Ovidiu Vantu, Patriciu si Voiculescu, uniti de un "ceva" ce ne-a scapat pana recent. Cand pana si GDS-ul, cu a sa publicatie"22" s-a bagat in hora campania de "albire "a lui "Sinescu "a devenit si mai interesanta.

Surse avizate, cu insemnata activitate in interiorul serviciilor de informatii ne-au informat ca "Sinescu "- cadru militar la baza si absolvent al Institutului Medico Militar, aflat in subordinea MapN, "nu avea cum sa ajunga, inainte de 1989, la specializari in tari occidentale ca SUA si RFG fara a fi fost parte a Sistemului". De origine din Iasi," Sinescu "si-a inceput studiile la liceul Costache Negruzzi, insa din clasa a 10-a si-a continuat studiile in uniforma militara, la unitatea de Invatamant a MApN din Campulung Moldovenesc. in CV-ul sau de candidat la "Zece pentru Romania", apare, la rubrica "Educatie" ca acesta este absolvent, in 1977, al Universitatii de Medicina si Farmacie, Bucuresti, Facultatea de Medicina Generala. Nu se precizeaza insa ca acesta a absolvit initial Institutul Medico-Militar, in 1975.

"Sinescu," cadru militar, la baza Plecat de mic catre cariera militara Sinescu a afirmat candva ca "a renuntat la cariera militara pentru ca dorea sa faca mai mult" ( desigur aici urmeaza bla-bla-ul de rigoare despre dedicatia catre aproapele, dragostea pentru Hipocrate etc).

Sinescu a avut cu adevarat o traiectorie ascendenta, a muncit mult, s-a evidentiat in cariera. Stagiile de pregatire in strainatate, in tari tinta pentru serviciile din est, intre care se aflau si serviciile din Romania sunt alta poveste. CV-ul sau este foarte bogat insa desigur nu se mentioneaza contributia la cariera sa a unor indeletniciri mai putin ortodoxe, nu se mentioneaza acuzatiile de plagiat si furt intelectual.

Cand Sinescu a devenit un nume de notorietate mondiala, prin contributia sa la moartea Patriarhului inca neelucidata de organele de ancheta, s-a aplicat cu o forta iesita din comun o parghie mediatica de >proptire> a unui doctor, in aparenta obisnuit. Cand un puternic instrument de influentare a opiniei publice - televiziunea, este folosit pentru a exonera si "spala" un personaj aflat in ancheta se ridica imediat intrebarea cine sustine, cine plateste pentru spatiul publicitar? Cui foloseste? este o intrebare care merita pusa in astfel de cazuri de anvergura publica, mai ales cand apar si alte semne de intrebare.

In plus publicatiile centrale au atras atentia ca autoritatile musamalizeaza ancheta mortii Patriarhului Teoctist si ca ancheta bate pasul pe loc. Agentia regionala pentru Drepturile Omului - Human Rights (HRP) a solicitat Parchetului General sa furnizeze opiniei publice stadiul dosarului privind anchetarea mortii Patriarhului si sa explice de ce aceasta cauza nu a ramas in atentia forului central, desi in alte cazuri s-a practicat aceasta solutionare.

Ziarul Gardianul scria zilele trecute: "La 22 de zile de la moartea Patriarhului, nici o autoritate nu a demarat cercetarile. Politia sectorului 2 a trimis doar o cerere Institutului Fundeni, prin care solicita anumite documente, insa conducerea spitalului sustine ca cererea nu are nici un termen". Nici o autoritate din Romania nu se agita pentru a solutiona misterul cauzei reale a mortii Patriarhului Teoctist. Colegiul Medicilor din Bucuresti s-a antepronuntat, sustinand nevinovatia lui Sinescu, pentru ca apoi sa-si decline competenta. Colegiul Medicilor din Romania a sustinut ca nu are cum sa gaseasca nereguli in interventia chirurgicala.

Ministerul Sanatatii si-a trimis o echipa care sa cerceteze, chipurile, cazul decesului lui Teoctist. Dupa ce au mimat ancheta, reprezentantii ministerului au lasat-o balta deoarece lipseste de la apel prof. Tulbure, personaj cheie al anchetei, anestezistul lui Sinescu, care a plecat nu se stie unde.

Sorin Oprescu, seful Colegiului Medicilor din Bucuresti, a inventat o operatie pe care iar fi facut-o Patriarhului in urma cu 32 de ani, pentru a justifica cicatricea descoperita de Ziua pe trupul Patriarhului dupa operatia "endoscopica" (adica, cica, fara taietura) facuta de Sinescu.

Parchetul Tribunalului Municipiului Bucuresti a pasat cazul la Parchetul din sectorul 2, care nu ancheteaza morti suspecte. Parchetul la randul sau a predat rezolvarea cazului Politiei sectorului 2, de parca ar fi vorba de o gainarie de duzina, nu de moartea Patriarhului Romaniei, dezvaluie Gardianul. Din sursele noastre din Politie am aflat ca "Dosarul" politistilor de la sectorul 2 nu contine nimic, nici macar articolele din presa, deoarece "anchetatorii" nu au internet, nu au abonamente lapresa, nu au foarfeca si nici pelicanol.

In ce priveste situatia din Spitalul Fundeni, Ziua sesiza ca Sinescu a amenintat angajatii spitalului, pentru "a-si tine gura", cu relatiile sale cu serviciile secrete si masoneria.

Invocarea prezentei Masoneriei in lumea medicala nu este o noutate. Masonii sunt puternic reprezentati si la varful sistemului sanitar, consemna o publicatie centrala.

"Numai in Senatul Universitatii de Medicina, ar fi 12 masoni, iar dintre sefii de spitale, majoritatea fac parte dintr-o Loja sau alta. In randul medicilor, celebru este cazul doctorului Irinel Popescu (gradul 33)", - senator al partidului Famigliei Voiculescu si totodata mare sef in aceeasi clinica Fundeni care il adaposteste si pe Sinescu.

Consideram relevante informatiile noi care contureaza profilul lui Ionel Sinescu. Daca acesta a fost "un deplin conspirat" si cadru militar "lansat" in civilie si "afara" cu "sarcini" gasim o explicatie consistenta a suportului sau larg de astazi, din partea unor trusturi si ale unor personaje puternic legate de servicii si institutii secrete. Pe de alta parte nici ipoteza adaugarii influentei "fratilor" masoni nu este de dat la o parte.

Caracterul "secret" al organizatiei, care se intituleaza public drept o asociatie"discreta", in zilele noastre, a alimentat si alimenteaza inca tot felul de teorii conspirationiste.

Am cautat si am gasit opinii ale unor fosti sefi de servicii secrete din Romania care insa, interesant, se afla in puternic dezacord cu privire la oculta Francmasoneriei. Astfel Virgil Magureanu, intr-un interviu aparut in 2005, a declarat ca nu are nevoie sa fie mason "intrucat am propria mea masonerie - in definitiv, conduceam un serviciusecret, ce sa mai caut eu in conclavul masonilor?! Pe de alta parte, masoneria adecazut foarte mult in zilele noastre. Ea nu mai este un centru real de putere, odatacu devoalarea publica a simbolurilor si ritualurilor masonice o etapa de cateva sutede ani, in care au dominat lumea si au influentat intr-o masura radicala deciziile de maxima importanta, s-a incheiat! Astazi, masonii reprezinta o istorie si o confrerieusor revoluta. "

In contradictie stridenta, Radu Timofte, sef al SRI imediat dupa Magureanu afirma ca>Masoneria are tendinta sa ocupe toate functiile importante in Stat din Romania. Mi-e teama ca vom ajunge intr-o zi sa fim condusi numai de catre cei care fac parte din astfel de organizatii si atunci s-a dus naibii si identitatea noastra nationala si tot ce inseamna cultura si traditie romaneasca. Vicepresedinte al Comisiei de aparare a Senatului, in acea vreme, Radu Timofte, declara ca tendinta masoneriei (din ce in ce mai vizibila) de a acapara toate functiile importante in stat reprezinta un pericol pentru Romania.

PIN: Frunzaverde vrea sa influenteze alegerile de la BOR, impreuna cu Masoneria

Partidul Initiativa Nationala il acuza printr-un comunicat de presa pe liderul PD Sorin Frunzaverde ca incearca in numele Masoneriei, din care face parte si el, sa influenteze alegerea noului Patriarh.

Formatiunea lui Cozmin Gusa sustine ca in Adunarea Nationala Bisericeasca si in special in Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestiului Masoneria a desfasurat in ultimele zile un lobby printre persoanele care au drept de vot pentru alegerea noului Patriarh pentru a incuraja alegerea unui candidat la scaunul patriarhal care ar fi mai apropiat de valorile masonice decat alti candidati. "In acest context, cea mai flagranta apare atitudinea domnului Sorin Frunzaverde care innumele organizatiei masonice din care face parte, si beneficiind de influenta conferita si de pozitiile politice sau administrative pe care le-a detinut, coordoneaza in mod direct cea mai mare parte din actiunile mentionate mai sus", se arata in comunicatul PIN.

Formatiunea sustine ca Frunzaverde a mai influentat tot in favoarea Masoneriei si alegerea Mitropolitului de Ardeal, I.P.S. Laurentiu Streza si solicita organizatiei, sefului sau, Eugen Ovidiu Chirovici, si politicienilor sa nu mai interfereze in activitatea Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe este ales prin vot secret de Colegiul Electoral Bisericesc, dintre candidatii eligibili propusi de Sfantul Sinod. Colegiul Electoral Bisericesc este alcatuit din circa 180 de membri, dintre care 70 sunt laici. Din colegiu fac parte si oameni politici, printre care: Norica Nicolai, Cornel Popa-PNL, Sorin Frunzaverde, Dorel Onaca-PD, Gheorghe Martin-PC, Marian Petre Milut-PNT-CD si Constantin Nicolescu-PSD. Colegiul Electoral Bisericesc alege prin vot secret dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod.

Dupa aparitia in presa a listei cu politicienii ce-l vor alege pe Patriarh, BOR a refuzat in ultimele zile sa puna la dispozitia publicului lista cu membrii Colegiului Electoral sustinand ca este o impietate orice discutie despre viitorul Patriarh inaintea inmormantarii lui Teoctist.

Numele membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, ce vor vota pentru alegerea unui nou patriarh, vor fi comunicate numai cu acordul si dupa ce vor fi consultate respectivele persoane, a anuntat, joi, biroul de presa al Patriarhiei. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe romane a hotarat sa nu publice lista completa a membrilor Colegiului Electoral decat >cu consultarea si acordul "fiecarei persoane in parte".

"In baza prevederilor constitutionale privind autonomia cultelor oficial recunoscute, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane solicita reprezentantilor presei sa manifeste intelegere si sa-i respecte autonomia", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Decizia Sfantului Sinod vine dupa ce, miercuri, Clubul Roman de Presa (CRP) i-a scris locotenentului patriarhal IPS Daniel pentru a-i cere sa inteleaga nevoia publicului de a avea acces la informatii legate de situatia Bisericii Ortodoxe Romane, dupa cum au declarat pentru NewsIn surse din CRP.

Clubul Roman de Presa a facut acest demers pe langa IPS Daniel "in urma unei plangeri primite din partea membrilor Clubului" privind "modul in care, in aceste zile, se trateaza accesul la informatii care, in mod evident, sunt de interes public".

Frunzaverde: Mitropolitul Daniel va fi viitorul Patriarh Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde (foto), care face parte din Adunarea Nationala Bisericeasca, a afirmat, ieri, ca, in opinia sa, viitorul Patriarh al Romaniei va fi mitropolitul Moldovei, Daniel Ciobotea. "Eu cred, conform cutumei si pregatirii ecleziastice, ca mitropolitul Daniel va fi viitorul Patriarh", a declarat Frunzaverde, pentru "Adevarul".

Potrivit unor surse din PD, Frunzaverde este intr-o relatie foarte buna cu mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, relatie stabilita din perioada in care Streza era episcop al Caransebesului, iar liderul democrat conducea Consiliul Judetean Caras. In consecinta, Streza il va sustine, se pare, pe Daniel Ciobotea, in defavoarea mitropolitului Olteniei, Teofan, iar acest gest ar putea fi decisiv la alegerea Patriarhului. Surse din PD apreciaza ca mitropolitul Daniel este si favoritul presedintelui Basescu.

Anul trecut, in noiembrie, cu ocazia sarbatorii Sfintei Cuvioase Paraschieva, mitropolitul Daniel a spus ca Basescu este "intaiul pelerin al tarii". Partidul Initiativa Nationala l-a acuzat pe Sorin Frunzaverde ca face jocurile Masoneriei in alegerea noului Patriarh. Reprezentantii PIN sustin ca actiunea de influentare a votului pentru alegerea noului Patriarh ar fi coordonata de vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde.

PIN afirma ca unii masoni, membri ai comisiilor din Adunarea Nationala Bisericeasca, precum si din Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestiului au desfasurat in ultimele zile un lobby printre persoanele care au drept de vot pentru alegerea noului Patriarh, pentru a incuraja alegerea unui candidat la scaunul patriarhal care ar fi mai apropiat de valorile masonice decat alti candidati.

Sfantul Sinod: Masoneria, dusman al lui Dumnezeu

Declaratia lui Sorin Frunzaverde, mason recunoscut si membru al Adunarii Nationale Bisericesti, potrivit careia Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei, va fi viitorul Patriarh al Romaniei, redesteapta vechi rupturi dintre Biserica si Masonerie. Pentru aceasta merita amintit ca Biserica Ortodoxa Romana - ca si alte biserici surori - a condamnat ferm Masoneria, inca din 1937, printr-o Hotarare care este valabila si astazi. Asadar, atat mirenii cat si clericii implicati in alegerea noului Patriarh, in cazul in care sunt masoni ar trebui sa se retraga de urgenta.


Redam mai jos Hotararea Sfantului Sinod privind Masoneria, considerata un dusman al Bisericii si al crestinilor de pretutindeni.

CONDAMNAREA FRANCMASONERIEI DE CATRE BISERICA

Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Nr. 785/1937, aflata in vigoare in continuare.

Biserica osandeste Francmasoneria ca doctrina, ca organizatie si ca metoda de lucru oculta si in special pentru urmatoarele motive:

1. Francmasoneria invata pe adeptii ei sa renunte la orice credinta si adevar revelat de Dumnezeu, indemnandu-i sa admita numai ceea ce descopera cu ratiunea lor. Ea propaga astfel necredinta si lupta impotriva crestinismului ale carui invataturi sunt revelate de Dumnezeu. Vanand pe cat mai multi intelectuali sa si-i faca membri si obisnuindu-i pe acestia sa renunte la credinta crestina, Francmasoneria ii rupe de la Biserica, si avand in vedere influenta insemnata ce o au intelectualii asupra poporului, e de asteptat ca necredinta sa se intinda asupra unor cercuri tot mai largi. In fata propagandei anticrestine a acestei organizatii, Biserica trebuie sa raspunda cu o contrapropaganda.

2. Francmasoneria propaga o conceptie despre lume panteist-naturalista, reproband ideea unui Dumnezeu personal deosebit de lume si ideea omului ca persoana, deosebita, destinat nemuririi.

3. Din rationalismul si naturalismul sau, Francmasoneria deduce in mod consecvent o morala pur laica, un invatamant laic, reproband orice principiu moral "heteronom" si orice educatie ce rezulta din credinta religioasa si din destinatia omului la o viata spirituala eterna. Materialismul si oportunismul cel cras in toate actiunile omului, este concluzia necesara din premisele Francmasoneriei.

4. In lojile francmasone se aduna la un loc evreii si crestinii si Francmasoneria sustine ca numai cei ce se aduna in lojile ei cunosc adevarul si se inalta deasupra celorlalti oameni. Aceasta insemneaza ca crestinismul nu da nici un avantaj in ce priveste cunoasterea adevarului si dobandirea mantuirii membrilor sai. Biserica nu poate privi impasibila cum tocmai dusmanii de moarte ai lui Hristos sa fie considerati intr-o situatie superioara crestinilor din punct de vedere al cunoasterii �adevarurilor celor mai inalte si al mantuirii.

5. Francmasoneria practica un cult asemanator celui al misterelor precrestine. Chiar daca unii adepti nu dau nici o insemnatate acestui cult se vor gasi multe spirite mai naive asupra carora acest cult sa exercite o oarecare forta quasi-religioasa. In orice caz, prin acest cult Francmasoneria vrea sa se substituie oricarei alte religii, deci si crestinismului. In afara de motivele acestea de ordin religios Biserica mai are in considerare si motive de ordin social cand intreprinde actiunnea sa contra Francmasoneriei.

6. Francmasoneria este un ferment de continua si subversiva subminare a ordinii sociale prin aceea ca isi face din functionarii Statului, din ofiteri, unelte subordonate altei autoritati pamantesti decat aceleia care reprezinta ordinea stabilita vizibil. Ii face unelte in mana unor factori nestiuti inca nici de ei, avand sa lupte pentru idei si scopuri politice ce nu le cunosc. E o lupta nesincera, pe la spate; niciodata nu exista siguranta in viata Statului si in ordinea stabilita. E o lupta ce ia in sprijinul ei minciuna si intunericuImpotriva juramantului crestinesc pe care acei functionari l-au prestat Statului, ei dau un juramant paganesc.

7. Francmasoneria lupta impotriva legii naturale, voite de Dumnezeu, conform careia omenirea e compusa din natiuni. Biserica Ortodoxa care a cultivat totdeauna specificul spiritual al natiunilor si le-a ajutat sa-si dobandeasca libertatea si sa-si mentina fiinta primejduita de asupritori, nu admite aceasta lupta pentru exterminarea varietatii spirituale din sanul omenirii.

Masurile cele mai eficace ce are sa le ia Biserica impotriva acestui dusman al lui Dumnezeu, al ordinei social-morale si al natiunii, sunt urmatoarele:

1. O actiune persistenta publicistica si orala de demascare a scopurilor si a activitatii nefaste a acestei organizatii;

2. Indemnarea intelectualilor romani, care se dovedesc a face parte din loji, sa le paraseasca. In caz contrar, <> extinsa pe toata tara va fi indemnata sa izoleze pe cei ce prefera sa ramana in loji. Biserica le va refuza la moarte slujba inmormantarii, in caz ca pana atunci nu se caiesc. De asemenea, le va refuza prezenta ca membri in corporatiile bisericesti.

3. Preotimea va invata poporul ce scopuri urmareste acela care e francmason si-i va sfatui sa se fereasca si sa nu dea votul candidatilor ce apartin lojilor.

4. Sf. Sinod acompaniat de toate corporatiunile bisericesti si asociatiile religioase se va stradui sa convinga Guvernul si Corpurile legiuitoare sa aduca o lege pentru desfiintarea acestei organizatii oculte. In caz ca Guvernul nu o va face, Sfantul Sinod se va ingriji sa fie adusa o astfel de lege din initiativa parlamentara.


Doar cateva dovezi... voi continua!

Dezvaluiri

Mistere nedezlegate (Vârful Gugu, Munţii Retezat)


Munţii din zona au şi ei poveştile lor. Mai puţin cunoscute decât cele despre Bucegi (Vf. Omu şi nu numai) sau Ceahlău. Poveşti la primă vedere, mistere în accepţiunea generală, dar şi provocări în lumea ştiintei.

Puţini sunt cei care ştiu că ziua de 4 august are o conotatie speciala care se datoreaza unor evenimente inexplicabile care au putut fi sesizate prima data acum 18 ani. Atunci, în zona Retezatului a avut loc un fenomen care a mai avut replici ciudate dar care nu a fost explicat nici pâna astazi.

Cunoscut de turişti şi sub denumirea de Culmea Moraru-Gugu, cea mai importantă culme secundară din masivul Godeanu, nu numai prin înălţimea şi lungimea ei, ci şi prin pajiştile alpine, al perspectivelor care le oferă, culmea este individualizată, fiind mărginită de văile adânci ale râului Şes şi râul Branului, dintre care cea mai importantă este Căldarea Gugului, pe fundul căreia se găseşte un lac.

->articolul complet

Carti